Trainingskamer
15447
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15447,bridge-core-2.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden,vertical_menu_hidden_with_logo, vertical_menu_width_260,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

3-daagse training Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet voor professionals (open inschrijving)

De tijd verandert het gezinssysteem.  

We leven individualistischer en het gras van de buren lijkt op Social Media alsmaar groener te worden. Het veilig op laten groeien van kinderen kent steeds nieuwe uitdagingen. Daarmee staat de hulp aan gezinnen ook niet stil. 

Want wat als verhoudingen in het gezin verstoord raken?  

Waar sturen we bij?  

Hoe zorgen we dat geweld en zelfdestructief gedrag van een jongere in een gezin stopt? 

 

Daarom verzorgt Boven Kamers in het najaar van 2023 opnieuw een training Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet voor professionals in de jeugdzorg. 

 

Binnen de training wordt de methodiek Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit (GV&NA) uiteen gezet aan de hand van de oorsprong, basisgedachten en opbouw in handelen. 

Waar is de nood voor deze methodiek ontstaan en wat maakt dat dit zo passend is in de hedendaagse tijd? Deelnemers worden meegenomen in hoe zij kunnen ondersteunen en begeleiden vanuit nieuwe autoriteit, waakzame zorg en geweldloos verzet. Ook wordt de inzet van de methodiek belicht in een bredere systemische context. 

 

Na de training gaan de deelnemers met het volgende naar huis 

  • Voldoende inhoudelijke kennis en vaardigheden van de methodiek om te kunnen werken met Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit. 
  • Kennis van concrete handelingsadviezen.  

Waar liggen mogelijkheden, regels en gereedschap van (gezinshuis- en pleeg)ouders. 

  • Deelnemers leren hoe ze op een gepaste en concrete manier onderzoek kunnen doen naar invloed, escalatie- en interactiepatronen van ouders en welke prioritering er nodig is om te komen tot alternatieven in de opvoeding ter verbetering van de situatie. 
  • Ook bezitten zij aan de hand van deze trainingsdag over voldoende handvatten hoe zij de beweging kunnen inzetten naar het persoonlijke en professionele netwerk om het gezinssysteem te ondersteunen. 
  • Deelnemers hebben daarnaast kennis van wat de mogelijkheden zijn binnen de methodiek indien er meer inzet noodzakelijk gaat zijn.
    Zo kunnen verwijzers binnen de jeugdzorg zien waar extra hulp nodig is gezien de eigen reikwijdte en hebben gezinsondersteuners voldoende bagage om het traject geheel uit te rollen. 

 

SKJ 

De training is SKJ-geaccrediteerd. 

 

 

Kosten: 

€1.250,- p.p. 

 

De geplande data: 

  • 24 oktober 2023 9.30 – 16.30 uur
  • 31 oktober 2023 9.30 – 16.30 uur
  • 21 november 2023 9.30 – 16.30 uur

 

Een lunch, koffie/ thee en versnaperingen zijn inbegrepen. 

Deelnemers ontvangen na afloop ‘De Sleutelhanger’ Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet (een hand-out met daarin de stappen van de methodiek op een rij en de sleutels tot succes). 

Training Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet

Voor ouders

 

Niet zelden lopen ouders er in de opvoeding van vandaag de dag tegenaan dat het natuurlijke gezag van een volwassene niet zo vanzelfsprekend meer is. Zij ervaren een machteloosheid in de opvoeding van hun kinderen en zoeken naar houvast om toch sturing te kunnen blijven geven bij gevaarlijk en/ of negatief gedrag van hun zoon of dochter.

Je kunt hierbij denken aan:

  • Veeleisend gedrag
  • Passief/ ontwijkend gedrag
  • Negeren van huisregels
  • Agressie
  • Schreeuwen/ schelden
  • Bovenmatig gebruik van softdrugs/ alcohol

In de training nemen we ouders mee hoe hier zij hier in de huidige tijd toch vat op kunnen krijgen aan de hand van de methodiek Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet.

Een groep is vaak spannend en soms een drempel. Toch zien we dat eenmaal kennisgemaakt er ook onderlinge steun en verbondenheid ontstaat, je bent niet alleen.

De training bestaat uit tien bijeenkomsten van twee uur. We werken met vier tot vijf ouderparen waarbij ook gescheiden ouders, zelfstandig, samen of met iemand uit het netwerk als steunfiguur kunnen aansluiten.

Buiten de bijeenkomsten biedt Boven Kamers tijdens het traject steun waar nodig. Ook momenten waar individuele inzet noodzakelijk is, zijn mogelijk in de begeleiding. Wanneer er vanuit veiligheidsredenen verder moet worden gewerkt in verzetsacties binnen het gezin kan het traject op individueel niveau worden voortgezet.

Groepsgrootte: maximaal 10 personen (5 ouderparen/ 10 alleenstaande ouders of een combinatie hiervan)

De groep kan starten vanaf 6 personen

Training oplossingsgericht werken

Bij oplossingsgericht werken richten we ons op de gewenste toekomst. We houden ons niet bezig met het overtuigen van de ander. Een mens luistert nu eenmaal het beste naar zichzelf. Vanuit dat oogpunt zien we de ander als ‘expert van zijn eigen leven’. We ondersteunen slechts bij de zoektocht naar de gewenste toekomst en moedigen de ander aan eigen vaardigheden en capaciteiten in te zetten.

In de training krijg je oplossingsgerichte vaardigheden en technieken aangereikt welke direct toepasbaar zijn.

 

Binnen de training leer je onder andere:

– Basis van oplossingsgericht werken
– Oplossingsgerichte gespreksvoering
– Komen tot de kracht van de cliënt
– Flowchart: Cliënttype/ Probleem of Beperking
– Activeren en benutten van de aanwezige eigen kennis
– Uitzonderingen
– Werking en het gebruik van de wondervraag
– Werking en het gebruik van schaalvragen
– Netwerkanalyse en inzet van netwerk op ondersteuning en borging
– Samenwerken bij onveilige situaties
– Intervisie mogelijkheden vanuit oplossingsgericht werken

 

We maken in de training onder andere gebruik van:

– Filmfragmenten
– Praktische opdrachten
– Oefenen van vaardigheden met elkaar
– Oefenen en aanscherpen van vaardigheden met gastacteur
– Inbreng van eigen casuïstiek

 

Intervisies met als doel borging van de nieuwe benadering
Om het oplossingsgericht werken te borgen binnen het werk of de organisatie worden 2 intervisies gepland van ieder een dagdeel (4 en 10 weken nadien). Doel van deze intervisies is om te kijken hoe je met het geleerde je weg als professional kunt vinden in de praktijk. Maar ook hoe hulpverleners elkaar kunnen ondersteunen om deze manier van werken te borgen in gezinnen en binnen de teams.

Training Jeugdwet

Boven Kamers weet net als alle andere zorgaanbieders en hulpverleners die werken met jeugd dat je je niet hebt op laten leiden tot jeugdprofessional om met wetgeving bezig te zijn. Je wilt aan de slag en mensen vooruithelpen.

 

Toch is het belangrijk wat de kaders zijn waarbinnen we werken, zeker nu transitie en transformatie in 2015 zo’n grote verandering hebben gegeven in ons zorgsysteem. Ook wordt generalistisch werken gevraagd waarbij het prettig is om de overlappingen en de begrenzingen tussen de verschillende wetgeving te kennen.

 

Boven Kamers biedt een mooie training voor Jeugdwet die indien gewenst in combinatie gegeven kan worden met WMO en Participatiewet. *

 

Binnen de training Jeugdwet zal onder andere aandacht zijn voor:

– Brede uitleg over de jeugdwet
– Voorzieningen
– Verantwoordelijkheden
– Het woonplaatsbeginsel
– Meldcode en Veilig Thuis
– 18- / 18+
– AVG
– De overlapping en de begrenzing Jeugdwet en andere wetgeving binnen het sociaal domein
– Het PGB
– Gebruikelijke zorg
– Respijtzorg
– Concretiseren van doelstelling jeugd en gezin

 

De wetgeving wordt zoveel mogelijk vertaald naar de praktijk zodat deze gaat leven en herkend wordt binnen het werk. Dit gebeurt onder andere aan de hand van eigen vraagstukken van cursisten, praktijkvoorbeelden, opdrachten en oefeningen.

 

* Voor het in combinatie trainen van Jeugdwet met WMO en/ of Participatie-wetgeving hebben wij een nauwe samenwerking met een zeer deskundige en enthousiaste trainer op het gebied van WMO en Participatie.

Van Jeugdwet naar Jeugdhulp

4 dagen + intervisie

De training is voornamelijk bedoeld om te komen tot een praktische vertaalslag in het werken met jeugd en gezinnen volgens de Jeugdwet:

– Hoe werk je met de kracht van de cliënt?
– Hoe demedicaliseer en ontzorg je?
– Hoe kom je tot één plan ook al is er veel meer nodig?
– Wat is in te zetten om precies die gewenste zorg op maat te leveren waarbij je opschaalt waar nodig en afschaalt waar mogelijk?

 

Onderwerpen binnen deze training

– Kennis van wetgeving Jeugdwet, onderwijs en aanpalende wetgeving.
– Uitvoeren van een kwalitatief goed onderzoek (BOB).
Beeldvorming: Wat is er eigenlijk aan de hand in de betreffende situatie in het gezin.
Oordeelsvorming: Onderbouwing vanuit beeldvorming wat is hier wenselijk en wat is noodzakelijk.
Besluitvorming: Benoemen van SMART-doelen en resultaten over het gedrag gaan waardoor er bij her-evaluatie inhoudelijk opnieuw kan worden beoordeeld of er kan worden afgeschaald.
– Onderhandelingsvaardigheden in communicatie met de zorgaanbieder en omgaan met weerstand.
– Netwerken binnen de gemeente; elkaar kennen en weten wat je van elkaar kunt verwachten.
– Netwerken binnen eigen team; elkaar kennen en weten waar de talenten en kennisgebieden liggen van je collega’s.
– Oplossingsgericht werken; van ‘redderschap’ naar werken met de kwaliteiten van het gezin.
– Komen tot de kracht van het gezin; houding, taal en vraagstelling.
– Kennis van het cliënttype en daarop kunnen anticiperen.
– Breder kijken naar het gezin vanuit een systeemgerichte benadering
– Gesprekstechnieken en tools om bij onveilige situaties te kunnen blijven werken met het gezin en betrokken instanties. Het vasthouden van de eigen rol is hier ook een belangrijk onderdeel in.
– In kaart krijgen en gebruik leren en durven maken van het netwerk.
– Afsluiten van zorg; borging en wat is goed genoeg?

 

Af te sluiten met 2 oplossingsgerichte intervisiebijeenkomsten waarbij diverse vormen voorbijkomen en het geleerde binnen het team geborgd kan worden.