Jongerenkamer
15483
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15483,bridge-core-2.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden,vertical_menu_hidden_with_logo, vertical_menu_width_260,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Oplossingsgerichte intervisie met jongeren

Begeleiding bieden aan jongeren kan bij Boven Kamers naast individuele begeleiding ook middels een vorm van intervisie. Keuze hiertoe kan gemaakt worden wanneer de vraag meer ligt in een laagdrempelige vorm van hulpverlening of wanneer het onder begeleiding in contact komen met andere jongeren mogelijk al voldoende ruimte en houvast kan bieden. De groepen worden samengesteld aan de hand van spelende thema’s. Zo zijn er onder andere groepen voor:

 

– Kinderen van gescheiden ouders
– Onzekerheid/ Laag zelfbeeld
– Sociaal isolement/ Veelvuldig schoolverzuim
– Pleegkinderen
– Broers/ zussen van (pleeg)kinderen met extra zorg

 

Jongeren kunnen hun eigen vraagstukken inbrengen maar ook kan er gezamenlijk gekeken worden naar zaken die binnen het algemene thema spelen en hoe daarmee om te gaan. Dit vraagt van de jongeren een bepaalde mate van zelfreflectie en communicatie.

 

Doel is niet om bezig te zijn met de problematiek van de ander. Begeleiding van Boven Kamers richt zich erop om deelnemers te laten ervaren dat er alternatieven zijn in hoe je met situaties om kunt gaan. Ook laten we zien dat deze alternatieven en oplossingen per persoon kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om naar jezelf te kijken en niet naar de ander. Het doel is dus om te leren van elkaar zonder dat daarbij direct adviezen geven worden. Met behulp van begeleiding worden jongeren geholpen om vragen te stellen die de ander aan het denken zet.

 

Een traject ziet er als volgt uit:
– Individueel startgesprek waarbij we kijken naar de zorgen, krachten en wensen van de jongere.
– Collectieve bijeenkomst waarbij de manier van werken wordt uitgelegd
– 4 intervisiebijeenkomsten
– Individuele tussenevaluatie
– 4 intervisiebijeenkomsten
– Afsluitende groepsbijeenkomst

 

Indien gewenst kan er gekeken worden naar een verlenging van de groepsbijeenkomsten of het doorstarten in een nieuwe groep wanneer de jongere door het treffen van andere jongeren gesteund wordt in het dagelijks leven.

Jongerencoaching

Bij een vraag voor jongerencoaching start Boven Kamers altijd met een uitgebreide kennismaking. Passen we bij elkaar? En kunnen wij van Boven Kamers dat bieden waar op dat moment de vraag ligt?

 

In dit kennismakingsgesprek ontmoeten we elkaar van persoon tot persoon, onderzoeken we de wensen en doelen en leggen we uit wat Boven Kamers zou kunnen betekenen. Na de kennismaking is het aan de jongere zelf of de samenwerking passend is bij de behoefte en op welke manier dat dan zou zijn.

 

Want soms is het fijn om met iemand gesprekken te hebben maar misschien past het beter om aan de hand van spel of creatieve opdrachten tot nieuwe inzichten en mogelijkheden te komen. De keuze hoe we te werk gaan, ligt altijd bij de jongere.

 

Boven Kamers kan op deze manier bijvoorbeeld helpen in situaties zoals:

– scheiding van ouders
– een nieuwe partner bij ouder(s)
– gevoel van onveiligheid (bijvoorbeeld in de thuissituatie)
– onzekerheid/ faalangst
– schoolverzuim/ sociaal isolement
– pleegzorg

 

Coaching van een jongere kan op zichzelf staan of samenlopen met coaching voor ouders of het hele gezin. Welke vorm het ook is; bij de kennismaking spreken we altijd af hoe we ervoor zorgen dat dat wat er besproken wordt in vertrouwen kan worden verteld. Er wordt in ieder geval, zonder medeweten van de jongere zelf, geen inhoudelijke informatie gedeeld met anderen.

 

Afspraken kunnen worden gemaakt bij de jongere thuis, op een alternatief adres binnen het netwerk van de jongeren of op ons gezellige en warme kantoor in Eindhoven. Boven Kamers biedt daarmee zowel letterlijk als figuurlijk een veilige plek om te ontdekken, te onderzoeken en te groeien.