Gezinskamer
15471
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15471,bridge-core-2.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden,vertical_menu_hidden_with_logo, vertical_menu_width_260,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Bij een vraag voor (ambulante) gezinsbegeleiding start Boven Kamers altijd met een uitgebreide kennismaking. Passen we bij elkaar? En kunnen wij dat bieden waar op dat moment de behoefte ligt? In dit kennismakingsgesprek ontmoeten we elkaar van persoon tot persoon en leggen we onze werkwijze uit. Daarnaast worden processen binnen het gezin of rondom het individu inzichtelijk en worden doelen concreet gemaakt. Soms is er een echtscheiding gaande, of is er na echtscheiding een samengesteld gezin ontstaan met de nodige uitdagingen en/ of loyaliteitsconflicten. Soms ben je als ouder(s) de voortdurende strijd moe en verlang je terug naar de rust en gezelligheid. Maar ook als jongere kun je het idee hebben dat niemand je begrijpt en je er helemaal alleen voor staat. In alle gevallen kunnen strijden of opgeven misschien wel de enige twee opties lijken.

 

Boven Kamers herkent door jarenlange ervaring binnen de (jeugd)hulpverlening veel systemische processen maar ook krachten in een gezin.  Door hier met de juiste begeleiding adequaat op in te steken en met het gezin of individu in te gaan samenwerken worden eigen oplossingen zichtbaar en ontstaat er weer ruimte voor positiviteit.

 

De manier waarop Boven Kamers begeleiding aan jongeren en hun gezin biedt kan verschillend zijn. In samenspraak met het gezin en eventueel verwijzer wordt op basis van de doelen en mogelijkheden de best passende vorm van hulpverlening gekozen.

 

Mogelijkheden hierbij zijn:

– Oplossingsgerichte systemische gezinsbegeleiding

– Oplossingsgerichte gezinsbegeleiding waarbij gezinsleden met ieder een eigen hulpverlener een individueel begeleidingstraject doorlopen.

– Individuele gezinsbegeleiding aan de hand van de methodiek Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet

– Collectieve gezinsbegeleiding aan de hand van de methodiek Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet *

– Oplossingsgerichte intervisie aan ouders

* Bij (meerdere) aanvragen voor begeleiding met de methodiek Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet is het mogelijk om te kijken welke gezinnen er in een collectief hulpverleningstraject meegenomen kunnen worden. De methodiek wordt dan deels individueel en deels gezamenlijk eigen gemaakt met hulpverleners en andere ouders.

Systemische gezinsbegeleiding

Wanneer er gesproken wordt over een systeem wordt daarmee het totale gezin bedoeld; de ouders en de kinderen.

In de begeleiding worden keuzes gemaakt in welke samenstelling en met welke frequentie er gesprekken gaan zijn. Dit is afhankelijk van de problematiek en de doelen die gesteld zijn of wensen die er liggen.

 

Te denken valt aan:

– afzonderlijke gesprekken met beide ouders

– gesprekken met het totale systeem

– gesprekken met de kinderen

– individuele gesprekken van alle leden binnen het systeem

 

Bij start wordt er met het totale systeem een analyse gemaakt van zorgen, krachten en wensen. Daaruit worden ook de gezamenlijke en de individuele doelen bepaald.

Soms is het gewenst om meer veiligheid en/of ruimte te creëren in een systeem waardoor verandering mogelijk gaat zijn. Dan kan ervoor gekozen worden om met twee coaches het systeem te bedienen waardoor gezinsleden op een eigen manier en in eigen tempo begeleid kunnen worden. In samenspraak met gezinsleden worden de afzonderlijke trajecten waar mogelijk weer samengepakt om op de juiste manier af te kunnen ronden zodat het gezin als geheel weer verder kan.

 

Het deels werken met twee coaches heeft doorgaans een positieve uitwerking op de inzet van de betrokkenen, de duur en inzet van de begeleiding en de behaalde resultaten.

Gezinsbegeleiding op basis van Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet

Geweld of verlies van autoriteit zijn grote begrippen. Toch komen zij, in meer of mindere mate, niet zelden in gezinnen voor. Bij langdurige en/of heftige confrontaties met geweld of ander zelfdestructief gedrag als weigering of verslaving, lopen emoties al snel hoog op. Men kan er dan voor kiezen om escalaties aan te gaan of juist toe te geven aan de eisen van de ander. Dit leidt echter niet vanzelfsprekend tot een verbetering van de situatie.

 

Werken vanuit de basisprincipes van Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet maakt dat een harde aanpak van kinderen en adolescenten bij gewelddadig maar ook zelfdestructief gedrag niet nodig is. Een standvastig verzet zonder dreigen en straffen en een positieve aanwezigheid zonder toegeven worden daarin met elkaar gecombineerd.

Ouders leren daarbij hoe zij de relatie met hun kind op een positieve manier met behulp van hun netwerk en het inzetten van interventies kunnen herstellen.

 

In welke situatie is inzet van de methodiek NA/GV aan de orde:

– fysiek geweld

– verbaal geweld

– weigering (school/ voedsel) of niet accepteren van gezag

– verslaving

 

Bij inzet van de methodiek NA/GV wordt voornamelijk gesproken met ouders. In gesprekken wordt gewerkt aan bewustwording van eigen gedrag, mogelijkheden tot de-escaleren, inzet van waakzame zorg, oplossingsgericht werken en het maken van keuzes in welk gedrag van de jongere verzet van ouders nodig is.

Het onderzoeken en betrekken van het netwerk van zowel ouders als de jongere is een groot onderdeel van de methodiek. Met de inzet van het netwerk wordt steun ontvangen weer mogelijk en wordt de autoriteit van ouders vergroot.

Oplossingsgerichte intervisie aan ouders

In begeleiding naar ouders is er naast de individuele trajecten ook een mogelijkheid voor intervisie. Keuze hiertoe kan gemaakt worden wanneer de vraag meer ligt in een laagdrempelige vorm van hulpverlening of wanneer het onder begeleiding in contact komen met andere ouders mogelijk al voldoende borging en ruimte kan geven.

 

Wanneer is deze vorm van hulpverlening passend:

– Mogelijkheden tot zelfreflectie

– Beperkt netwerk van ouders

– Daar waar oefenen met een oplossingsgerichte vraagstelling of opdoen van oplossingsgerichte vaardigheden al helpend kan zijn voor de thuissituatie.

 

Bij gezinswerk aan de hand van intervisies ziet een traject er als volgt uit:

 

– Individueel startgesprek waarbij middels een analyse inzicht wordt verkregen in de zorgen, krachten en wensen van ouders.

– Collectieve trainingsbijeenkomst oplossingsgericht werken

– 3 intervisiebijeenkomsten

– Individuele tussenevaluatie

– 3 intervisiebijeenkomsten

– Afsluitende groepsbijeenkomst

 

Tijdens de intervisiebijeenkomsten komen we samen in groepen van maximaal 6 ouderparen of 8 individuele deelnemers of een combinatie daarvan. Ieder met zijn of haar eigen achtergrond en vragen. Het doel is om te leren van elkaar zonder daarbij direct adviezen te geven. Met behulp van begeleiding worden ouders geholpen om vragen te stellen die de ander zijn/ haar situatie vanuit verschillende kanten laat bekijken. Daarmee vergroten we elkaars oplossingsgericht denken.

De basis van het oplossingsgericht denken en werken wordt aan ouders gaandeweg geleerd waarbij de communicatie ook binnen het gezin verbeterd wordt.

 

Indien gevraagd kan er gekeken worden naar een verlenging van groepsbijeenkomsten al dan niet (deels) begeleid door Boven Kamers.

Oudergroepen op basis van Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet

Geweld of verliezen van autoriteit zijn grote begrippen. Toch komen zij, in meer of mindere mate, niet zelden in gezinnen voor. Bij langdurige en/of heftige confrontaties met geweld of ander zelfdestructief gedrag als weigering of verslaving, lopen emoties al snel hoog op. Men kan er dan voor kiezen om escalaties aan te gaan of juist toe te geven aan de eisen van de ander. Dit leidt echter niet vanzelfsprekend tot een verbetering van de situatie.

 

Werken vanuit de basisprincipes van Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet (NA/GV) maakt dat een harde aanpak van kinderen en adolescenten bij gewelddadig maar ook zelfdestructief gedrag niet nodig is. Een standvastig verzet zonder dreigen en straffen en een positieve aanwezigheid zonder toegeven worden daarin met elkaar gecombineerd.

Ouders leren daarbij hoe zij de relatie met hun kind op een positieve manier met behulp van hun netwerk en het inzetten van interventies kunnen herstellen.

 

In welke situatie is inzet van de methodiek NA/GV aan de orde:

– fysiek geweld

– verbaal geweld

– weigering (school/ voedsel) of niet accepteren van gezag

– verslaving

 

Bij inzet van NA/ GV in de vorm van oudergroepen ziet een traject er als volgt uit:

– Individueel startgesprek waarbij inzicht wordt verkregen in de zorgen, krachten, wensen en escalatiepatronen van ouders.
– Collectieve startbijeenkomst methodiek NA/ GV
– 5 trainingsbijeenkomsten met uitleg van afzonderlijke elementen
– Mogelijkheid tot contactmomenten per gezin middels (video)bellen
– Individuele voorbereiding op netwerkberaad
– Netwerkberaad per gezin
– Afsluitende groepsbijeenkomst

In gesprekken en trainingsbijeenkomsten wordt gewerkt aan bewustwording van eigen gedrag, mogelijkheden tot de-escaleren, inzet van waakzame zorg, oplossingsgericht werken en het maken van keuzes in welk gedrag van de jongere verzet van ouders vereist en op welke manier dat te doen. Daarnaast wordt er in de groepsbijeenkomsten gekeken hoe ouders elkaars netwerk kunnen aanvullen tijdens en ook na dit traject.

Begeleide omgang in combinatie met observatie en coaching

Er zijn situaties waarbij contact tussen ouder(s) en kind niet vanzelfsprekend is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een uithuisplaatsing of contactverlies met één van de ouders na een echtscheiding. Boven Kamers biedt begeleide omgang tussen ouders en kind wanneer er een observatievraag ligt vanuit de verwijzer.

Dit kan plaatsvinden op een neutrale plek of indien mogelijk/ gewenst bij ouders thuis.

Het traject van begeleide omgang en coaching omvat 3 tot 6 maanden naar gelang de frequentie van de omgangsregeling en de vraag die onderliggend is.

Dit traject ziet er doorgaans als volgt uit:

– Startgesprek waarbij zorgen, krachten, wensen en observatiedoelen van zowel verwijzer als ouder(s) besproken worden.
– 10 tot 15 omgangsmomenten waarbij geobserveerd wordt (mogelijk in combinatie met videohometraining).
– 10 tot 15 gesprekken met ouder(s) waarbij gecoacht wordt op vaardigheden en gekeken wordt naar de mogelijkheden van ouders en kind.

– Tussenevaluatie met ouder(s) en verwijzer.
– Afsluitend gesprek waarbij, naar aanleiding van de observaties en coaching, dat wat gezien is met verwijzer en ouders wordt besproken.
– Verslaglegging van het gelopen traject.

 

Met verwijzer en ouders worden bij aanvang van de hulpverlening afspraken gemaakt rondom veiligheid en continuïteit. Daar waar ouders vaardigheden missen zal er in de coaching en in overleg met de verwijzer gekeken worden of deze door iemand binnen het netwerk of op een andere manier kunnen worden ondervangen. Onderzoek van steunend netwerk van ouders is daarmee altijd een onderdeel van de coaching. Dit om op lange termijn ook zonder hulpverlening het contact met het kind te kunnen blijven waarborgen.

 

Voorafgaande aan het eindgesprek zal een verslag worden geschreven aan de hand van opvoedingstaken van ouders (veiligheid, wederkerigheid, afstemming, begrenzen en positieve bekrachtiging). Gedurende het traject zullen er coachingsverslagen worden geschreven. Deze zullen ten grondslag liggen aan het eindverslag dat ten aller tijde eerst met ouders zal worden besproken voordat dit aan de verwijzer zal worden verstrekt.

Begeleiding bij complexe scheidingen dan wel dreigende scheiding van ouders

(Ter voorkoming of beperken van nadelig effect op de kinderen)

Een complexe scheiding of dreiging van een scheiding, heeft vaak een enorme impact op de kinderen binnen het gezinssysteem. Het aanbod van Boven Kamers is opgesteld aan de hand van de SCHIP-aanpak. Een model met als visie dat partners op partnerniveau hun relatie moeten kunnen overzien dan wel bij scheiding dienen af te hechten, voordat zij samen het ouderschap weer op een juiste manier vorm kunnen geven.

 

De SCHIP-aanpak helpt stellen in ‘zwaar weer’ om hun relatie te onderzoeken op toekomstige mogelijkheden door gezamenlijk terug te kijken in waar de relatie is gaan schuiven. Waar liggen nog onverwerkte en/ of onuitgesproken zaken die een gezonde toekomst in de weg staan? Hoe is de ander (weer) te begrijpen? Waar kun je elkaar de erkenning geven voor datgene wat je hem of haar, mogelijk onbedoeld, hebt aangedaan? Wat is de impact van het verlies van (vertrouwen in) de relatie en wat betekent dat voor ieder afzonderlijk.

Door in een veilige omgeving en met begeleiding tijd te nemen, ontstaat er ruimte om te zien waar verliezen zijn geleden die zich achter de huidige conflicten schuilhouden. Verdriet en conflict staan namelijk dicht bij elkaar.

De SCHIP-aanpak kan bijdragen aan het maken van een weloverwogen keuze om in de relatie verder te kunnen dan wel te besluiten te gaan scheiden. In beide gevallen wordt duidelijk wat ieder nodig heeft om met vertrouwen naar de toekomst te kijken.

 

De SCHIP-aanpak leent zich naast relaties ‘in slecht weer’ ook bijzonder goed als post-relationeel herstelmodel voor de verstoorde relatie bij complexe scheidingen.

Ook dan creëert Boven Kamers een veilige context om kwetsbare, schaamtevolle en lastige onderwerpen bij elkaar onder de aandacht te brengen. Hierna kan onderzocht worden waar door ieder afzonderlijk verliezen zijn geleden en wat er nodig is om verder te kunnen. Hierdoor komt er een weg vrij om de stap van ‘liefdespartners van voorheen’ naar ‘partners in ouderschap nu en in de toekomst’ te kunnen maken.

 

De SCHIP-aanpak verloopt in 5 fases, te weten:

– Samenkomen

– Conflict en verliesverheldering

– Helpend horen

– Integratie

– Partners in ouderschap

Het traject heeft wekelijkse bijeenkomsten met 2 begeleiders van Boven Kamers. Er wordt daarmee ingezet op een duur van 3 tot 6 maanden.

 

Mogelijk zijtraject

– BOR+

 

Mogelijke vervolgtrajecten

– Vormgeven van het ouderschap (coöperatief of parallel) middels het opstellen van een ouderschapsplan

– Voortzetten van contactopbouw tussen kind(eren) en één van de ouders indien deze is verstoord.