Intervisiekamer
15469
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15469,bridge-core-2.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden,vertical_menu_hidden_with_logo, vertical_menu_width_260,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Oplossingsgerichte intervisie algemeen

voor ouders en (semi-)professionals

 

Bij intervisie komen we samen in groepen van 6 tot 8 personen. Ieder met zijn of haar eigen achtergrond en vragen. Het doel is om te leren van elkaar zonder daarbij direct adviezen te geven. Met behulp van begeleiding word je geholpen om vragen te stellen die de ander zijn/ haar situatie vanuit verschillende kanten laat bekijken. Daarmee vergroten we elkaars oplossingsgericht denken. Ieder heeft namelijk zijn eigen beste oplossing en eigen ‘gereedschapskist’ om uit te putten. Adviezen worden enkel daar gegeven waar ze door de inbrenger gevraagd worden.

 

Met deze vorm is het dan ook niet nodig om uitgebreid je achtergrond of de achtergrond van ‘het probleem’ te delen. Jij wordt als inbrenger van je vraag gestuurd om zelf na te denken over wat helpend kan gaan zijn. Andere BOVENKAMERS worden dus gebruikt om jouw bovenkamer op te ruimen en te activeren.

 

Boven Kamers biedt intervisies voor verschillende doelgroepen. Er zijn groepen voor:
– (Zorg)professionals
– Gezinshuizen
– Pleegouders
– Ouders
– Jongeren

 

 Er wordt gewerkt met verschillende oplossingsgerichte intervisiemethodes:
– Zes stappenmodel (naar Levi van Dam)
– Roddelmethode
– Reflecting team
– De Carrousel
– Drie Kolommenmodel

 

Aantal bijeenkomsten en de frequentie ervan is in overleg met deelnemers. Doorgaans is de frequentie 1x per 4 tot 6 weken.
Binnen het gezinswerk is het mogelijk om groepen te vormen met ouders.

Oplossingsgerichte intervisie aan ouders

In begeleiding naar ouders is er naast de individuele trajecten ook een mogelijkheid voor intervisie. Keuze hiertoe kan gemaakt worden wanneer de vraag meer ligt in een laagdrempelige vorm van hulpverlening of wanneer het onder begeleiding in contact komen met andere ouders mogelijk al voldoende borging en ruimte kan geven.

 

Wanneer is deze vorm van hulpverlening passend:
– Mogelijkheden tot zelfreflectie
– Beperkt netwerk van ouders
– Daar waar oefenen met een oplossingsgerichte vraagstelling of opdoen van oplossingsgerichte vaardigheden al helpend kan zijn voor de thuissituatie.

 

Bij gezinswerk aan de hand van intervisies ziet een traject er als volgt uit:
– Individueel startgesprek waarbij middels een analyse inzicht wordt verkregen in de zorgen, krachten en wensen van ouders.
– Collectieve trainingsbijeenkomst oplossingsgericht werken
– 3 intervisiebijeenkomsten
– Individuele tussenevaluatie
– 3 intervisiebijeenkomsten
– Afsluitende groepsbijeenkomst

 

Tijdens de intervisiebijeenkomsten komen we samen in groepen van maximaal 6 ouderparen of 8 individuele deelnemers of een combinatie daarvan. Ieder met zijn of haar eigen achtergrond en vragen. Het doel is om te leren van elkaar zonder daarbij direct adviezen te geven. Met behulp van begeleiding worden ouders geholpen om vragen te stellen die de ander zijn/ haar situatie vanuit verschillende kanten laat bekijken. Daarmee vergroten we elkaars oplossingsgericht denken.

 

De basis van het oplossingsgericht denken en werken wordt aan ouders gaandeweg geleerd waarbij de communicatie ook binnen het gezin verbeterd wordt.

 

Indien gevraagd kan er gekeken worden naar een verlenging van groepsbijeenkomsten al dan niet (deels) begeleid door Boven Kamers.

Oplossingsgerichte intervisie aan pleegouders en gezinshuisouders

Pleegouder zijn, brengt buiten het normale opvoeden ook andere uitdagingen met zich mee. Er wordt veel vertrouwen gelegd in pleegouders en gezinshuizen door een (gezins-)voogd, de pleegzorgorganisatie en/of biologische ouders om de opvoeding van het kind op te pakken. Dit vertrouwen willen zij meer dan waarmaken. Onder begeleiding van professionals geeft Boven Kamers hen de ruimte om samen met andere pleegouders/ gezinshuisouders hun weg te vinden in zaken die ook buiten het gedrag van het kind kunnen liggen. Los van de pleegzorgorganisatie of opdrachtgever geeft het de ruimte om meer kwetsbaar te kunnen zijn.

Intervisie in deze vorm geeft eveneens ruimte om in te zoomen op samenwerken met betrokken organisaties, ouders, (gezins-)voogdijwerkers. Door middel van de intervisie krijgen pleegouders/ gezinshuisouders meer inzicht in wie zij zijn als opvoeder van een ander kind en hoe zij zich willen en kunnen verhouden tot alles wat dit met zich meebrengt. Iets wat een plaatsing en grootbrengen van deze kinderen enkel ten goede kan komen en breakdowns kan voorkomen.

 

Bij inzet van deze manier van begeleiden ziet een traject er als volgt uit:
– Individueel startgesprek waarbij middels een analyse inzicht wordt verkregen in de zorgen, krachten en wensen van pleegouders.
– Trainingsbijeenkomst oplossingsgericht werken
– 6 intervisiebijeenkomsten
– Afsluitende groepsbijeenkomst

 

Bij vragen vanuit de groep voor meerdere bijeenkomsten is er een mogelijkheid om te kijken naar een vervolg waarbij de begeleiding vanuit Boven Kamers desgewenst anders ingevuld kan worden.

Oplossingsgerichte intervisie voor (zorg)professionals

Boven Kamers biedt oplossingsgerichte intervisie aan (zorg)professionals. Dit kan incompany of op vaste momenten op vrije inschrijving voor zzp ’ers of personen die ook buiten de organisatie op een professionele manier gevoed willen worden door anderen.

 

Vraagstukken kunnen gaan over eigen ontwikkeling als (zorg)professional en/ of hoe verder te komen binnen de eigen casuïstiek. Met begeleiding worden vraagstukken helder neergezet en wordt er gekozen voor de intervisiemethode die het best passend is.

Intervisanten worden geholpen om oplossingsgerichte vragen te stellen die de inbrenger aan het denken zet zonder daarbij eigen invulling te geven als dat niet gevraagd wordt. Zo blijft eenieder op zijn of haar eigen spoor.

Wat oplossingsgerichte intervisie onder andere kan opleveren:

– Verbeteren van expertise
– Komen tot nieuwe invalshoeken om te groeien binnen casuïstiek of eigen ontwikkeling
– Eigen maken van de oplossingsgerichte methodiek en vraagstelling zodat deze geïntegreerd kan worden binnen het werk waarbij eigen kracht steeds meer voorop komt te staan.
– Incompany zijn frequentie en duur van oplossingsgerichte intervisie bespreekbaar. Dit hangt vaak samen met de richtlijnen die het SKJ stelt voor herregistratie.

Voor open inschrijving biedt Boven Kamers eens per maand een intervisie moment met de duur van 2,5 uur met een maximaal aantal deelnemers van 8 per keer. Aanmelding hiervoor kan via info@bovenkamers.com

Oplossingsgerichte intervisie met jongeren

Begeleiding bieden aan jongeren kan bij Boven Kamers naast individuele begeleiding ook middels een vorm van intervisie. Keuze hiertoe kan gemaakt worden wanneer de vraag meer ligt in een laagdrempelige vorm van hulpverlening of wanneer het onder begeleiding in contact komen met andere jongeren mogelijk al voldoende ruimte en houvast kan bieden. De groepen worden samengesteld aan de hand van spelende thema’s. Zo zijn er onder andere groepen voor:

 

– Kinderen van gescheiden ouders
– Onzekerheid/ Laag zelfbeeld
– Sociaal isolement/ Veelvuldig schoolverzuim
– Pleegkinderen
– Broers/ zussen van (pleeg)kinderen met extra zorg

 

Jongeren kunnen hun eigen vraagstukken inbrengen maar ook kan er gezamenlijk gekeken worden naar zaken die binnen het algemene thema spelen en hoe daarmee om te gaan. Dit vraagt van de jongeren een bepaalde mate van zelfreflectie en communicatie.

Doel is niet om bezig te zijn met de problematiek van de ander. Begeleiding van Boven Kamers richt zich erop om deelnemers te laten ervaren dat er alternatieven zijn in hoe je met situaties om kunt gaan. Ook laten we zien dat deze alternatieven en oplossingen per persoon kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om naar jezelf te kijken en niet naar de ander. Het doel is dus om te leren van elkaar zonder dat daarbij direct adviezen geven worden. Met behulp van begeleiding worden jongeren geholpen om vragen te stellen die de ander aan het denken zet.

 

Een traject ziet er als volgt uit:

– Individueel startgesprek waarbij we kijken naar de zorgen, krachten en wensen van de jongere.
– Collectieve bijeenkomst waarbij de manier van werken wordt uitgelegd
– 4 intervisiebijeenkomsten
– Individuele tussenevaluatie
– 4 intervisiebijeenkomsten
– Afsluitende groepsbijeenkomst

 

Indien gewenst kan er gekeken worden naar een verlenging van de groepsbijeenkomsten of het doorstarten in een nieuwe groep wanneer de jongere door het treffen van andere jongeren gesteund wordt in het dagelijks leven.