Boven Kamers streeft na dat mensen daar waar mogelijk op eigen kracht kunnen deelnemen aan de samenleving: iedereen telt mee en doet mee. Boven Kamers helpt en ondersteunt om deze eigen kracht weer te gaan ontdekken, zien en ervaren. Dit doen we door af te stemmen op wat de ander precies wenst of wat nodig is en daar met alle betrokkenen een plan op uit te zetten. Samen aan de slag met hoofd, hart en ziel en verbindend met en gebruik makend van de mensen om ons heen.
Boven Kamers is een professionele organisatie binnen het sociaal domein voor ondersteuning en coaching aan jeugdigen en hun ouders/ gezin. Dit doen wij individueel of in gezamenlijkheid in de regiogemeenten van Eindhoven, Helmond en de Peel.
Wij staan voor laagdrempelige, cliëntgerichte en oplossingsgerichte hulpverlening waarbij we op een transparante en concrete manier werken aan doelen die staan voor een verbetering van welzijn en veiligheid. Boven Kamers is continu lerend en in beweging om de geboden hulp- en dienstverlening te vernieuwen en aan te passen aan de veranderende samenleving en behoeften. Dit alles doen we in relatie met de gezinnen waarmee we werken, opdrachtgevers, netwerkpartners en professionals.
Ik ben Ester Smits. Ik woon al zo’n 20 jaar binnen de ring van Eindhoven met mijn man en dochter. Sinds 1998 ben ik werkzaam in de hulpverlening. Verschillende functies kwamen daarin voorbij waaronder groepsbegeleider LVB/ kinder-jeugdpsychiatrie, vak- en speltherapeut, ambulant (crisis)hulpverlener, en maatschappelijk werker.
Na een post-HBO Management in de zorg en een aantal jaren werken als vaktherapeut ging ik aan de slag binnen het Team Ambulante Spoedhulp van een jeugdzorgorganisatie. Hier werkte ik zo’n 9 jaar met crisissituaties in gezinnen. Binnen dit werk leerde ik het oplossingsgericht werken kennen en was ik verkocht. Ik volgde hierin trainingen en masters en ging naast het begeleiden van gezinnen en pleeggezinnen ook zelf trainingen schrijven en professionals in de zorg en het onderwijs opleiden.
Ik heb ervaren dat zelfs de meest nare crisis een werkbaar element in zich heeft waar je je aan op kunt trekken. Door oplossingsgericht te werken en de juiste vragen te stellen kun je dat anker vinden en kun je komen tot je eigen oplossing die het beste past op jouw situatie. Dat vinden van je eigen kracht geeft zoveel vertrouwen en werkt daarmee zo versterkend!
Om ook professionals nog beter van dienst te kunnen zijn, volgde ik in 2017 en 2018 de opleiding Werk gerelateerde Coaching aan de Interactie Academie in Antwerpen.
In 2018 begon ik als zelfstandig ondernemer. Sinds die tijd werk ik in gezinnen en geef ik trainingen en intervisies aan zorgprofessionals. Ook ben ik steeds meer bekend geraakt met de methodiek Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet. Het oplossingsgericht werken en deze methodiek is vaak voldoende om met gezinnen, ouders, professionals en groepen daar te komen waar men wil zijn. Met de vragen die ik je stel en mijn niet-oordelende houding kun jij je focussen op de gewenste toekomst en vind je dat wat voor jou helpend gaat zijn.
Binnen het werkveld kwam ik Niki van Sambeek tegen. Een dijk van een gezinswerker en iemand die mij maar ook anderen weet te bevragen zodat je verder kunt. We besloten de handen ineen te slaan en daarmee werd Boven Kamers een feit.
Mijn naam is Niki van Sambeek. Ik ben sinds 2013 afgestudeerd aan de Fontys, waar ik de opleiding Pedagogiek heb gevolgd. Vanuit mijn opleiding en stages ben ik begonnen binnen de dagbehandeling (Boddaert), gevolgd door 24-uurs behandelgroepen, crisisgroepen en het MKD (medisch kinderdagverblijf). Hierdoor ben ik bekend geraakt met het werkveld en de complexe problematiek die in gezinnen kan spelen. Dit zorgde er ook voor dat ik merkte dat ik binnen grote(re) organisaties niet dat kon betekenen voor mijn cliënten wat ik graag wilde betekenen.
Om die reden heb ik er in 2015 voor gekozen om als zelfstandig ondernemer in de jeugdhulpverlening verder te gaan, onder de naam JimmyK. De naam van mijn bedrijf verwijst naar de zoon van het gastgezin in Amerika waar ik als uitwisselingsstudent een jaar in huis heb gewoond. Een jongen met een verstandelijke beperking en autisme. En hij is, samen met mijn gastmoeder, mijn inspiratie geweest om mezelf als hulpverlener te blijven ontwikkelen en op zoek te gaan naar de manier waarop ik cliënten het beste vooruit kan helpen. Mijn gastmoeder was er, ondanks de beperkingen van haar zoon, van overtuigd dat ook hij een leven kon leiden zoals ieder ander, met een reguliere baan en woonachtig in een eigen huis.
Toen ik in 2016 in aanraking kwam met het oplossingsgericht werken, merkte ik dat dit was waar ik naar had gezocht. Na getraind te zijn binnen het oplossingsgericht werken en hoe te werken in onveilige situaties, ben ik hiermee aan de slag gegaan binnen de ambulante hulpverlening. Ik heb gemerkt dat vanuit deze manier van werken, aangevuld met de methodiek Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet, mijn cliënten in hun eigen kracht gezet worden. Door het enkel stellen van vragen en daarmee een beroep te doen op de rugzak met gereedschap van ouders zelf, worden de eigen krachten verankerd en kan het gezin weer verder.
Inmiddels ben ik zelf moeder van drie kinderen en woon ik samen met hen en mijn man in Geldrop. Ik kom uit een ondernemend gezin, dus het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2018 heb ik Ester Smits ontmoet en haar leren kennen als een werker met een enorme bak aan ervaring. Met haar manier van vragen stellen kan zij ervoor zorgen dat je zowel als professional, als ouder/ jongere weer op weg kunt. Ook merkten we dat er nog vele ideeën waren over hoe we onze cliënten nog beter kunnen bedienen en besloten we dit samen te brengen onder V.O.F. Boven Kamers.